Čistá a bezpečná prevádzka vďaka sorbentom

ČistotaEkologia
Čistá a bezpečná prevádzka vďaka sorbentom

Rozliaty olej na podlahe, odkvapkávajúci stroj alebo prasknuté potrubie – to sú bežné prevádzkové havárie. Navyše podľa štúdie EÚ OSHA sa takmer na 40 percentách európskych pracovísk vyskytujú chemické látky, a to aj nebezpečnej povahy. Nie je teda otázkou, kedy sa niečo stane, ale ako si s nehodou poradíme. A zvolené riešenie musí byť bezpečné, ekologicky šetrné a ideálne aj úsporné. Ako ale na to? Odpoveďou je: Sorbent.

Čo je sorbent? Aké má výhody?

Ak použijete bežné upratovacie prostriedky, akými sú handry, piliny alebo piesok, prinesie to často viac škody ako úžitku. Zostáva po nich špina a neporiadok. A nečistota sa môže rozšíriť aj do okolia. Ich vlastnosti neumožňujú dokonale odstrániť niektoré typy látok, a tak postihnuté miesto často zostáva klzké a nebezpečné. Navyše ich musíte použiť zbytočne veľké množstvo, takže rozhodne neušetríte. Kvalitné sorpčné prostriedky vám uľahčia prácu, ochránia zdravie vašich zamestnancov a ušetria čas i peniaze.

Sorbent je označenie pre produkty, ktorých úlohou je absorbovať do seba iné látky, ktoré by sme mohli len ťažko odstrániť, oddeliť alebo eliminovať. S ich pomocou dostaneme kvapaliny zo zasiahnutého miesta a môžeme ich bezpečne a ekologicky zlikvidovať. Dá sa teda povedať, že pomáhajú a zachraňujú tam, kde často iné postupy zlyhávajú.


4 dôvody prečo dať prednosť sorbentu

  1. Majú vysokú sorpčnú kapacitu.
  2. Znižujú náklady na odpad.
  3. Zabraňujú úniku nebezpečných výparov.
  4. Znižujú riziko pošmyknutia a požiaru.

Ako si ale čo najlepšie vybrať medzi sorbentami, aby sme využili všetky ich výhody? Aké typy sorbentov existujú a kde sa všade dajú použiť?


Čo potrebujete upratať?

Oleje alebo ropné látky? Zvoľte olejový sorbent. Nenasaje ani kvapku vody, je hydrofóbny.

Chemikálie alebo agresívne látky? Zvoľte chemický sorbent. Poradí si aj s kyselinami a žieravinami.

Neagresívne kvapaliny, vrátane olejov, ropných látok a vodných roztokov? Zvoľte upratovací sorbent. Je univerzálny, ale pozor nie je na kyseliny a žieraviny.


Textilný, alebo sypký sorbent?

Havný rozdiel medzi textilnýmsypkým je v tom, na akú plochu sa používa.


Textilný sorbent:

  • Hodí sa na hladké plochy a menší priestor – pod stroje, nádrže, záchytné vane, skladovacie police a pod.
  • Výrazne znižuje náklady na likvidáciu odpadu.
  • veľkú sorpčnú kapacitu (až 18 násobok svojej hmotnosti), použite ho tam kde hrozí únik veľkého objemu kvapaliny na malej ploche.
  • Nepráši, a tak ho môžete použiť v prevádzke s vysokými nárokmi na čistotu.
  • Je výbornou prevenciou prevádzkových odkvapov.

 

Použitie textilných sorbentov


Sypký sorbent:

  • Je ideálny pre upratanie malého množstva kvapaliny na veľkej ploche.
  • Ľahko sa s ním pracuje, stačí nasypať.
  • Môžete ho použiť vonku, na poréznych alebo hrubých podlahách alebo v prašnej prevádzke.
  • Poradí si aj s horúcimi alebo agresívnymi kyselinami a ich nebezpečnými výparmi, neutralizuje agresívne látky.

Doporučujeme:

Pre upratanie nebezpečných kvapalín, olejov, tukov, ropných látok i niektorých chemikálií – Absodan Plus.

Ak skladujete kyseliny alebo iné chemikálie – Spilkleen Plus.

Za mokra (napr. za dažďa) vám najlepšie pomôže Sypký sorbent Öl-Ex.

 


Praktické využitie a tipy

V priemyselných prevádzkach nájdu využitie najviac textilné sorbenty. „Bežne sa vo výrobe a opravárenských prevádzkach riešia odkvapy strojov. Podlahy sa ľahko znečistia a poškodia. Na klzkom povrchu sa tak môžu zamestnanci pošmyknúť a zraniť sa. Navyše keď sa rozleje nejaká kvapalina a včas sa neuprace, hrozí aj poškodenie drahých technológií. A s takými situáciami si textilné sorbenty dokážu ľahko poradiť,“ hovorí Jan Hrdina z HAPPY ENDu. A pretože neprášia, môžete ich použiť aj v prevádzkach s najvyššími nárokmi na čistotu (výroba elektrosúčiastok, optiky, v potravinárstve a pod.).

Sypký sorbent je ideálny pre vonkajšie použitie, v prašných prevádzkach a na hrubých podlahách, akými sú vozovky, dlažba alebo betónové podlahy. Pre svoje výnimočné vlastnosti si získali veľkú popularitu sorbenty radu Absodan. Medzi hasičmi je napríklad obľúbený Absodan Plus. Hasiči ho používajú pri odpratávaní následkov dopravných nehôd.

Sorbenty radu Absodan nachádzajú svoje uplatnenie aj v priemyselných areáloch, na stavbách, v poľnohospodárstve a lesnom hospodárstve. Majú veľmi pórovitú štruktúru, ktorá kvapalinu uviaže vnútri a mechanicky ju už nepustí späť. Pritom na povrchu ostáva sorbent suchý a veľmi dobre odmastí povrch komunikácie. Výrazne znižuje riziko požiaru a jeho šírenie. Vysoko cenená je tiež jeho univerzálnosť. Je chemicky inertný s atestáciou III R, a má teda po použití protišmykové vlastnosti.

Ak si ale nie ste úplne istí, aký sorbent sa pre vaše pracovisko hodí najlepšie, stiahnite si zadarmo na našich internetových stránkach Produktového poradcu (vychádza iba v českom jazyku). Ľahko vás prevedie výberom:

Alebo kontaktujte niektorého z našich odborných poradcov:

  • Mgr. Ondrej Čulík: 0914 224 731
  • Mgr. Martin Zachar: 0904 108 318

Radi sa vám budú venovať.

 

Akcia